Image

Ny kampanj – Nu räddar vi golv* – Livet får du på köpet

I en ny kampanj pratar vi om golv istället för händer och liv.

Nej, Vi har inte börjat bry oss mindre om dig, dina händer eller andras hälsa men att prata hygien är för många kopplat till pandemin och negativa upplevelser – något vi gärna glömmer. Varje dag påminner oss dock golven om vad som händer med etanol som droppar på en yta.

På Arlanda

I en matbutik

Ny kampanj NU RÄDDAR VI GOLV*

Livet får du på köpet.

Alkohol blev en del av de flesta verksamheters skydd mot smittspridning. Mycket hamnade på händerna (av den ökade försäljningen av hudkräm att döma) men även en del hamnade på våra golv och annan inredning. Droppande, spillande vid påfyllning, överskott som skvättes bort. Eftersom etanol är ett starkt lösningsmedel löser det upp material, inte bara huden, utan även våra golv. Därför ser vi idag runt om i samhället mängder av skadade golv. Vissa med bara missfärgningar andra med rent fysiska skador som trägolv och plast och linoleumgolv som behöver bytas.

I en tid av återbruk bör det naturliga vara att  undvika att bruka produkter som förstör andra produkter.

Det är dyrt att renovera golv. Ännu dyrare är det att byta golvet. Både att renovera och att byta är ohållbart och bör undvikas om det går.

Att lösa upp material runt om oss innebär även en ökad partikelmängd miljön där vi vistas, bland annat i luften. Hur skadligt det är beror på vilken typ av golv och material vi löser upp, ventilation osv. men genom att undvika lösningsmedel på en arbetsplats ökar möjligheterna till en friskare arbetsplats.

Kampanjen kommer att riktas mot Sveriges städbolag, FM-leverantörer, golvtillverkare och fastighetsägare för att nå den som får betala för golvet. Ibland är det hyresgästen men ofta fastighetsägaren som får stå för kostnaderna när kontraktet går ut och golvet måste återställas. Om FM-leverantören har rekommenderat en metod av desinfektion som skadar fastigheten kan det bli en fråga om ersättning även för städ eller FM bolaget till fastighetsägaren.

Att välja alkoholfritt är alltså ett bra val även för golvet, inte bara för dem som går på det. 

 

*Hälften är en uppskattning av ca 100 företagsbesök under hösten 2023.

 

SAFETY INFORMATION

Use disinfectants safely. Always read the label and product information before use.

Biocider ska användas på ett säkert sätt. Läs alltid igenom etiketten och produktinformationen före användningen.

Subscribe to Hygiene News

Fill out your email below and get our biweekly newsletter with the latest news and special offers.
We do not share emails. We follow email regulations. You can unsubscribe at any time.