Image

Starka kemikalier i hygienprodukter minskar användandet av hygien enligt WHO

Huden som är vårt största organ, omsluter oss och skyddar oss från omgivningen och fyller därför ett viktigt funktion som första barriären i vårt immunförsvar. Huden är fylld av känselceller och med ett av kroppens  känsligaste områden på fingertopparna, där en enskild fingerblomma kan innehålla över tio tusen känselceller.

När vi applicerar starka kemikalier på händerna kommer det över tid att skada huden. I torrsprickor växer bakterier. Det framgår i Region Stockholms kampanj  ”Vårda din händer” framtagen av Centrum för Arbets- och miljömedicin i samarbete med Vårdhygien Stockholm där det även går att läsa att var femte person inom vården har dokumenterade skador på händerna.

Personal med problem på händerna rekommenderas i kampanjen att välja att sprita händerna framför att tvätta dem med tvål & vatten.

Alkoholbaserad desinfektion löser upp hudfetterna, precis som det skadar marmorgolv, plast och metall och andra material vätskan kommer i kontakt med.  För en mjukgörande upplevelse tillsätts därför glycerin. Glycerin är vattenlösligt så glycerinet på huden stannar till nästa handtvätt och sedan är det bara sprickorna kvar. Det blir en ond cirkel och därför handlas det mer handkräm än någonsin i spår av COVID-19 pandemin.

Dermatologer har under Covid-19 pandemin fått nya patienter med eksem, torrsprickor och irriterad hud efter att starka kemikalier använts i större utsträckning på händerna än tidigare. (Information från Dermatologer på Diagnostiskt Centrum Hud).

WHO har dokumenterat att det finns ett högre motstånd av att använda starka kemikalier på händerna än alternativ som innehåller en lägre mängd starka kemikalier. Användandet av hygienprodukter är avgörande för en låg smittspridning. Den enda hygienprodukten som fungerar är den som används, därför är det väsentligt att att hitta en balans mellan innehåll, funktion och upplevelse av att öka användningen och därigenom hygienen. WHO rekommenderar därför vården att söka alternativ inom handdesinfektion till vårdpersonalen för att minska mängden farliga kemikalier (1).

Vanliga obehag av traditionell handsprit som konsumenter ofta vittnar om är:

  • Frän och stickande lukt (extra obehagligt för astmatiker)
  • Svidande (känslig hud)
  • Eksem, torrsprickor (skadad hud)
  • Utslag och irritation (allergi)
  • Kletig gel alternativ flytande vätska som droppar
  • Intorkade pumpar gör att vätskan hamnar på fel ställe vid tryck, tex. i ögat

Hygiene of Sweden har utvecklat en alkoholfri antibakteriell teknik. Med flera fördelar för huden och användaren hoppas vi att fler kan få uppleva rena händer utan obehag. Några av delarna som varit viktiga vid produktdesignen för en bättre upplevelse av rena händer:

  • Desinfektion utan lösningsmedel
  • Doftfri teknik men finns med lätt parfym för en trevligare känsla
  • Innehåller Vitamin B5, Aloe Vera och BioPolymer med hudfrämjande egenskaper
  • En skön foam som är lätt att applicera och uppmanar till handtvättslikande rörelser med båda händerna (Det är funktionsfrämjande när foamen gnids in i händerna).
  • Torkar varken in eller ut 

Eftersom alkohol är i princip varit ett monopol (och ersatt klor, en annan miljö- och hälsofarlig substans) är många vana vid att det ”ska svida och stinka” för att bli av med bakterier. Nej, det är inte sant. Det finns andra alternativ. Det är huden som man blir av med när det svider och givetvis en del bakterier samtidigt. Funktionen av etanol är begränsad. Både i tid (ca 20-30s innan avdunstning) men också mot mer komplexa virus tex Norovirus (som utvecklar vinterkräksjukan).

Behåll huden, som är en viktig del av vårt naturliga immunförsvar och gör dig av med oönskade mikrorganismer med alkoholfri desinfektion från Hygiene of Sweden. Svensk innovativ bioteknik som både minskar det fossila avtrycket och ökar handhygienen.

I vår guide för pH värde kan du se vart andra produkter på marknaden ligger, hur vi har anpassat vår produkt till huden och därav den annorlunda känslan med att applicera den.

WHO

  1. https://www.who.int/tools/occupational-hazards-in-health-sector/exposure-to-hazardous-chemicals
SAFETY INFORMATION

Use disinfectants safely. Always read the label and product information before use.

Biocider ska användas på ett säkert sätt. Läs alltid igenom etiketten och produktinformationen före användningen.

Subscribe to Hygiene News

Fill out your email below and get our biweekly newsletter with the latest news and special offers.
We do not share emails. We follow email regulations. You can unsubscribe at any time.