Image

Undviker du att torka ut huden försvinner behovet av återfuktning – Svenska apotek säljer mer hudprodukter än handsprit idag

På ett Apotek i västra Sverige ser det ut som på bilden. Försäljningen av hudvårdsprodukter har ökat i spår av pandemin. Idag kan man köpa hudkräm i Selecta maskinerna i tunnelbanan. Det gick inte innan pandemin.

Det står 2 handspritsflaskor längst ner för dem som vill hålla en hög hygien.

På hyllorna ovanför erbjuds 25 olika produkter för att reparera skadad hud.

Båda handspritsprodukterna marknadsförs som återfuktande. Den ena till och med med ”riklig återfuktning.” Det borde betyda att man tagit bort väldigt mycket fukt.

Just ”åter-” är problemet. Om man undviker att ta bort fukten från första början behåller man huden hel och mjuk och behöver inte åter-fukta den. Fukten är kvar hela tiden. Huden behålls intakt. När man tar bort fukten från huden börjar karusellen. Sprit – handkräm – sprit – handkräm osv. Karusellen stoppar först när man inte längre kan sprita händerna pga det värker för mycket. Det går ibland så långt att man behöver uppsöka vård. I Region Stockholm har var femte inom vården dokumenterade skador på händerna.

Att ”sprita händerna” har blivit en del av det nya normala. Vi vill hålla en högre nivå på hygien än tidigare och priset får huden betala. Produkterna är i princip gratis. På Bauhaus kan man köpa 1 liter handsprit för 9kr.  Det som är dyrt är handkrämen för att reparera den skadade huden.

Nu finns det alternativ. Prova alkoholfri handdesinfektion och känn skillnaden på huden efter ett tag. Etanol är ett starkt lösningsmedel och det påverkar huden negativt. Låt istället huden förbli hel och ta bort oönskade bakterier och virus med vår alkoholfria lösning så slipper du handla hudkräm för att återfukta huden, vi tar aldrig bort fukten.

Huden är en viktig del av vårt immunförsvar och bör hållas intakt. Undvik starka lösningsmedel, all hud är känslig. Vi tycker därför att svenska apotek borde börjar tänka mer som Systembolaget – och erbjuda ett alkoholfritt alternativ.

Läs mer om varför WHO tycker att man ska undvika starka kemikalier i handhygien produkter

 

Notering:

Apoteket erbjöd besökare handhygien vid disken. Förpackningen var tom och hade utgånget datum. De flesta som besöker ett apotek är sjuka eller handlar till någon som är. Hygien borde därför vara det första man möts av i entrén. Beröringsfri, effektiv och fräsch hygien skulle minska smittspridningen i butiken.

SAFETY INFORMATION

Use disinfectants safely. Always read the label and product information before use.

Biocider ska användas på ett säkert sätt. Läs alltid igenom etiketten och produktinformationen före användningen.

Subscribe to Hygiene News

Fill out your email below and get our biweekly newsletter with the latest news and special offers.
We do not share emails. We follow email regulations. You can unsubscribe at any time.