Image

Minska risken att bli smittad av vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan är den vanligaste anledningen till mag och tarm infektioner i Sverige. Normalt varar säsongen för vinterkräksjukan mellan november och april.

En vanlig säsong drabbas ca 5% av befolkningen av en infektion. Av personer i riskgruppen över 80 år avled en femtedel inom en månad efter insjuknandet i en studie utförd på Sahlgrenska sjukhuset. Motsvarande studier i USA och Nederländerna har gett liknande resultat.

Arbetsplatser, gallerior, restauranger och skolor tillhör de mötesplatser där smittspridningen sker fort. Speciellt i samband med bufféer och saker många rör vid med händerna.

Då Norovirus är ett virus utan sk. hölje har alkohol inte visat sig vara effektivt mot viruset utan tvål och vatten samt den mekaniska delen av att ”tvätta händerna” gnugga dem mot varandra visat sig vara effektivast.

Nya kliniska tester med BioPolymer+ har nu visat effekt mot Norovirus.

Åtgärder för att minska smittspridningen:

  1. Undvik miljöer där smittade personer finns
  2. Håll en hög handhygien, stäng toalettlocket innan spolning och tvätta händerna noggrant med tvål & vatten vid besök på toaletten 
  3. Välj en handdesinfektion som är effektiv mot Norovirus

Som förebyggande åtgärd samt punktinsats vid utbrott rekommenderar vi att behandla ytor med BioPolymer+ långtidsverkande ytdesinfektion. Detta görs mest effektivt via sk. elektrostatisk applicering där en handhållen eller ryggburen enhet sprutar ut vätskan med en negativ laddning som ger en jämn täckning över ytan. På detta sättet når man även svåråtkomliga ytor då partiklarna letar sig runt, in i och under föremål. Det är samma teknik som används vid pulverlackering av plåt eller i jordbruk för att nå även undersidor av blad med bekämpningsmedel.

För mer information om elektrostatisk applicering kontakta Magnus Fredin på Kemikonsult Norr.

Beställ BioPolymer+ via ett välsorterat apotek, Ahlsell, Lyreco, din städgrossist eller kontorsmaterial / städleverantör.

 

SAFETY INFORMATION

Use disinfectants safely. Always read the label and product information before use.

Biocider ska användas på ett säkert sätt. Läs alltid igenom etiketten och produktinformationen före användningen.

Subscribe to Hygiene News

Fill out your email below and get our biweekly newsletter with the latest news and special offers.
We do not share emails. We follow email regulations. You can unsubscribe at any time.