Image

Dagens Industri tar upp Skatteverkets utredning kring de obetalda skatterna för handsprit

Dagens Industri skriver om de obetalda skatterna för handsprit. Vi uttalar oss i tidningen om hur en omställning från farliga kemikalier försenas genom att tillverkare och importörer inte betalar punktskatten.

Den obetalda skatten har gjort att handsprit kunnat säljas till orimligt låga priser och skapat en osund konkurrens på marknaden och i upphandlingar av Sveriges kommuner och regioner. Syftet med punktskatter är just att driva förändring av beteenden genom en av de viktigaste faktorerna när kunder väljer produkter dvs pris. Hållbarhet och andra fördelar med produkter har blivit allt viktigare men ett lågt pris kvarstår som en avgörande faktor när kunderna väljer produkter. Enligt EU:s nya kemikaliestrategi är det just kunderna som ska driva omställningen mot grönare alternativ. Det definieras tydligt i EU:s så kallade Gröna giv.

Fler kunder hade valt ett alkoholfritt och hållbarare alternativ om handspriten hade haft ett marknadsmässigt pris. I vissa fall skulle det handlat om det dubbla priset jämfört med vad produkterna sålts för till landets regioner.

Skatteverket uttalar sig i artikeln om att det är anmärkningsvärt att en branschorganisation lobbar för att en skatt ska tas bort som medlemmarna valt att varken deklarera eller betala. Det kan ha betydelse för när man beslutar om skattetillägg för aktörer som medvetet undvikit skatt.

BPHR, som enligt medlemmar samlar branschens alla seriösa aktörer, delade under Almedals veckan ut en handsprit med texten ”Punktbeskatta mig inte.” På etiketten framgår tydligt att föreningen känner till den gällande skatten.

Produkten som delades ut till politiker var obeskattad.

 

Tidigare artiklar och debatter i tidningarna kring punktskatten för bekämpningsmedel

https://www.di.se/nyheter/handspritsforetag-misstanks-ha-fuskat-med-skatten/

 

https://www.dagensmedicin.se/opinion/debatt/punktskatten-ar-inte-en-skatt-pa-hygien/

 

SAFETY INFORMATION

Use disinfectants safely. Always read the label and product information before use.

Biocider ska användas på ett säkert sätt. Läs alltid igenom etiketten och produktinformationen före användningen.

Subscribe to Hygiene News

Fill out your email below and get our biweekly newsletter with the latest news and special offers.
We do not share emails. We follow email regulations. You can unsubscribe at any time.